Energielabels voor woningen

EPA Label

Wat is een EPA Label?
Het EPA Label geeft aan hoe energiezuinig uw gebouw is. Het energielabel is opgebouwd uit allerlei bouwkundige installaties en gebouw-elementen. Een particulier woning eigenaar kan het EPA label zelf aanvragen. Echter in geval van sociale verhuur of utiliteitsgebouwen dient een geregistreerd EPA-adviseur een gebouwinspectie uit te voeren.

De uitkomst hiervan vertaald zich in een EPA Label. Gebouwen met een A-label zijn over het algemeen het meest energie zuinig. Gebouwen die het meest energie verbruiken krijgen een G-label!

Daarnaast is het EPA Label voorzien van handige bouwkundige tips hoe u uw gebouw energiezuiniger kunt maken. U kunt het EPA Label uiteraard bij ons aanvragen.

EPA Label sociale huurwoningen
Het EPA Label voor sociale huurwoningen vertaald zich naar een energie-index. Deze index is gebaseerd op ongeveer 150 kenmerken van de woning. Het geeft een gedetailleerd beeld van de energiezuinigheid van de woning en welke energiebesparingsmaatregelen mogelijk zijn. Sinds 1 januari 2015 is de energie-index gekoppeld aan de maximaal redelijke huur.

EPA label particuliere woning
Als particulier woningeigenaar is het verplicht om bij de huur of verkoop van een woning een eenvoudig energielabel aan te vragen. Het eenvoudig energielabel is gebaseerd op 10 kenmerken van de woning. Dit geeft een goede eerste indruk van de energiezuinigheid. Het is minder geschikt om te bepalen welke mogelijkheden er zijn om energie te besparen. Of om vast stellen of uw woning geschikt is om (bijvoorbeeld met zonnepanelen) duurzame energie op te wekken.

EPA Label kantoren, scholen, winkels, hotels en sportcentra
Voor utiliteitsgebouwen verloopt de registratie van het EPA Label anders dan voor woningen. Als eigenaar van kantoren, scholen, winkels, hotels en sportcentra ontvangt geen voorlopig label en kunt dit ook niet online omzetten in een definitief energielabel.

Om het EPA Label te registreren dient één van de geregistreerde EPA-adviseurs van Energie inspectie Friesland uw gebouw te bezoeken. De EPA-adviseur controleert het gebouw op een aantal kenmerken. Vervolgens ontvangt u als gebouweigenaar het EPA-U energielabel utiliteitsbouw.

Toezicht vanaf 1 januari 2015 op het energielabel
De Inspectie Leefomgeving en Transport controleert sinds 1 januari 2015 of u een EPA Label heeft laten registreren voor woningen en utiliteitsbouw. Dit wordt gecontroleerd na de verkoop, verhuur of oplevering van uw gebouw.

Geen EPA label? Wel een Boete!
Vanaf 1 juli 2015 heeft de ILT de mogelijkheid een bestuurlijke boete op te leggen in situaties (koop/verhuur) dat er geen energielabel op utiliteitsgebouwen is afgegeven. De sanctie voor utiliteitsgebouwen kan oplopen tot maximaal 20.500 euro. De formele verplichting ten aanzien van het energielabel is reeds van kracht sinds 2008. Binnenkort wordt op de website van het ILT (www.ilent.nl) de details omtrent de hoogte van de boetes bekend gemaakt.

0 reacties op ““Energielabels voor woningen Voeg die van jou toe →

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *